У новому випуску програми «Акценти» з ведучою Тетяною Резвін імунолог Борис Донськой розповів, як коронавірус впливає на наш імунітет.

«Коронавірус впливає на наш імунітет, як і будь-яка інша інфекція, коли вірус потрапляє в організм, його завдання якомога швидше продукувати свої копії та передати ці копії якомога більшій кількості людей, в цьому його стратегія. Наша стратегія зворотна, якомога швидше обмежити проникнення вірусу в організм та якомога швидше сформувати ефективну відповідь, яка його знищить. І власне на балансі з двох бажань відбувається інфікування», - розповів він.

Донськой сказав, що у когось імунна система може забаритися, коли не зовсім добре спрацьовує неспецифічна ланка, яка допустила вірус занадто глибоко та забарилася специфічна ланка, коли вірус проник дуже глибоко в легені та тканини. В цьому і є сутність регуляції імунної системи, підтвердив він, а імунна система розуміє, що забарилася й починає генерувати надзвичайно потужну відповідь.

«Але коли це відбувається запізно, то вірус вже не можливо локалізувати в маленьких розмірах, бо він вже дуже сильно вразив легені. І одна з найбільш проблемних ситуацій – важка пневмонія з неконтрольованою активацією імунної системи, яка все ще хоче вірус прибрати, але вже таким нахрапом не вийде. Тому що вже треба грати в довгу, а така надмірна імунна відповідь навпаки вже буде травматичною. Вона вже вірус не вб’є, а організм вбити може, бо ми не можемо жити без легень ані хвилини, тому якщо імунна система так сильно пошкоджує легені, то вона вже є деструктивною», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кравченко розповів, чому не варто звертати увагу на зниження епідеміологічної ефективності вакцин від COVID-19.

Також Знай.ua писав про те, що Арістов розповів про постковідний синдром.