Політолог-міжнародник Максим Ялі у своєму блозі «Контрольний удар» розповів, як відбувалися вибори у Держдуму РФ, а також прокоментував статистику результатів виборів і основні порушення у виборчому процесі.

«У Росії завершилися вибори у Державну Думу РФ, які вперше тривали цілих три дні. Подія, здавалося б, уже рядова і не віщувала ніяких сюрпризів, враховуючи реалії російської політики останніх двох десятиліть», - розповів Ялі.

Політолог послався на статистику від ЦВК Росії, по якій, після підрахунку 75% протоколів у Держдуму VIII скликання проходять п'ять партій: Єдина Росія - 49,06% голосів; КПРФ - 20,01%; ЛДПР - 7,61%; Справедлива Росія - Патріоти - За правду - 7,39%; Нові люди - 5,45%. Остання, додав він - єдина партія, якої не було в попередньому складі Держдуми.

«В принципі, ніяких сюрпризів, за винятком хіба що різкого зростання підтримки КПРФ. Ну а також поява в восьмому складі Держдуми нової партії «Нові люди». Також без сюрпризів пройшли і вибори 12 глав регіонів Росії - 9 вибирали безпосередньо, ще трьох - у місцевих парламентах. Перемагають всі чинні керівники республік і суб'єктів федерації, глава Чечні Рамзан Кадиров набирає більше 99% голосів», - каже Ялі.

Крім того, політолог додав, що парламентські вибори в Росії вперше відбулися в триденному форматі, а в ході голосування вже традиційно фіксувалися численні порушення, маніпуляції і грубі фальсифікації. Він відзначив заяву представників організації «Голос», єдиної незалежної мережі спостерігачів, яка працювала на виборах, про те, що сталося очевидне зниження рівня гласності, відкритості та прозорості виборчої системи. Її представники зафіксували майже 3,8 тис. порушень, більшість з них зафіксовані на фото та відео.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

«Порушення виявилися цілком очікуваними і традиційними - масове вкидання бюлетенів; багаторазове голосування одних і тих же людей; можливий підкуп виборців; бюлетені з проставленими заздалегідь підписами або відмітками за Єдину Росію; роздача паспортів жителям ОРДЛО прямо в день голосування; відсутність контролю за недоторканністю бюлетенів між днями голосування; залучення до «спостереження» бюджетників; маніпуляції з документами комісій, залякування спостерігачів і так далі», - розповів Ялі.

Експерт назвав ще однією особливістю цих виборів те, що спостерігачі ОБСЄ вперше за багато років відмовилися від роботи на виборах в РФ через обмеження і неприйнятні вимоги російської влади.

Як повідомляє Знай.ua, раніше політолог Руслан Бортник заявив, що нинішній політичний сезон виявиться для України багато в чому переломним.

Також Знай.ua повідомляв, що політолог Юрій Подоляка прокоментував парламентські вибори в Росії.

https://www.youtube.com/watch?v=vfrCSWsTul8&feature=youtu.be