Державний діяч і юрист, член Венеціанської комісії та радник Президента України Марина Ставнійчук у програмі «А як насправді?» з Мирославою Бобровською розповіла про засади, які гарантує українська Конституція.

«Україна, як і будь-яка правова і демократична країна, претендує на те, що ми стоїмо на цьому шляху розвитку. Причому номінально в статті першій Конституції України так і зазначено: що Україна є суверенна, незалежна, демократична, правова і соціальна держава», - каже вона.

І з цієї точки все, що відбувається в тому числі механізм функціонування різних влад в Україні, їхній баланс і єдність, мають бути підпорядковані насамперед народному суверенітету.

«Це означає, що народ безпосередньо або представницьким шляхом здійснює владу в Україні. І ці дії підпорядковані державному суверенітету, де держава Україна має повну незалежність, повну суверенність у врядуванні на території нашої країни. Саме парламент, президент, згідно з Конституцією України, формують засади зовнішньої і внутрішньої політики», - пояснює юрист.

Вона нагадала, що Україна є членом Організації Об’єднаних Націй та Ради Європи, має чіткі орієнтири подальшого руху.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

«Ми маємо угоду про європейську асоціацію, політичну частину в тому числі. Ми її детально прописали в цій угоді і виконуємо. Ми прямуємо до північноатлантичного альянсу, до НАТО. Ми вимагаємо ПДЧ. А треба розуміти, що НАТО – це не тільки військовий союз, а й політичний, який так само захищає і військовими шляхами, і політичними права громадян. Отже, у своєму реформуванні Україна як країна пострадянського простору має рухатись до цивілізованого світу. До тих стандартів, принципів, засад, які лежать в основі функціонування влади. Саме тому ми говоримо про реформу місцевого самоврядування і децентралізацію», - розповідає Ставнійчук.

Як повідомляв Знай.ua, Шишкін заявив, що президентські вибори 2019 року – це операція «Кучма, другий тур».

Ткож Знай.ua повідомляла думку дипломата Олександра Щерби про те, що Україну представляють країною, яка ніяк не може знайти себе.