Зі змінами Конституції все не так просто, як може здатися на перший погляд. Про це розповів у програмі Сергія Дойка «Особистість» депутат Верховної Ради України трьох скликань, суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

«Парламент інколи «вірьовки вив» із президента президентської республіки Кучми. Конституцію прийняли всупереч тої редакції. Це було за моєї пропозиції, тому що я – один з авторів, і ще один депутат, Новиков. Ми були авторами введення такої інституції як Вища рада юстиції», - розповідає він.

Українські законотворці вирішили йти за французьким зразком. Вищу раду юстиції очолює президент Франції.

«Кажуть, він на кожне засідання не ходив, але… Так-от, у ніч, яку називають конституційною, цю норму викинули. Тобто всупереч Кучмі зробили, викинули згадку про президента. А сьогодні, коли в нас парламентська республіка, і парламент плазує перед президентом, я просто балдю. Вибачайте за таке одеське слово», - ділиться роздумами Шишкін.

З 2006 по 2015 рік він був суддею Конституційного суду України й пояснив, чому відбувається протистояння між гілками судової влади.

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Тут є кілька складників. Один зі складників – це все ж таки кадри. Люди, які хочуть бути суддями Конституційного суду, навіть у першому складі далеко не всі зрозуміли, куди вони потрапили. Вони були суддями, але це, вибачайте, фактично не суд. Цей орган не має ті завдання, які має судова система. У тій же Франції це називається Конституційна рада, в Польщі Конституційний трибунал, на Балканах – Державна рада. Переважну більшість із них називають судами, але це умовна назва. Тому що вони здійснюють контроль за дотриманням Конституції. Вони судять закони», - пояснив Шишкін.

Як повідомляв Знай.ua, Шишкін заявив, що президентські вибори 2019 року – це операція «Кучма, другий тур».

Також Знай.ua писав про те, що Шишкін розповів, як Кучма отримав законодавчу владу і вийшов з-під удару прокуратури.