Запровадивши систему декретів, тодішній прем’єр-міністр України Леонід Кучма фактично отримав законодавчу владу і вийшов з-під удару прокуратури. Про це у програмі «БДСМ Україна» розповідає депутат Верховної Ради України I, II, III скликань, перший Генеральний прокурор України, Суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін.

«Прокуратура 1991 року відповідно до закону мала супер-повноваження, навіть більші, ніж Генеральний прокурор Союзу СРСР. У мене було право вносити протести на постанови Кабінету Міністрів, і я таким механізмом користувався. А на закони протести вносити не можна. Якщо декрет дорівнював закону, то він випадав із тієї сфери, на які можна вносити протести. Тобто одним ударом вони дають прем’єру Кучмі супер-повноваження. Не президенту Кравчуку, хоча Кравчук просив, але йому не дали. І, по-друге, він виводився з-під удару прокуратури. Хитро було зроблено», - пояснює він.

«Перше, з чого вони почали – з приватизації підприємств із найбільш великим виробничим доходом. Так чотири нафтоперегінних заводи поставили під приватизацію. Я виступав проти, після цього на мене почались наїзди. Управлінська влада, вона ж керувала й грошима. З цього все й почалося. Ну, а потім не знаю, з тією ж метою чи ні, але Кучму зробили президентом у 1994 році. Тоді і Леонід Кравчук пішов достроково у відставку, і Верховна Рада розпустилась під час економічної кризи», - згадує Шишкін.

Гроші знецінювались за одну ніч. Нові власники заводів створювали собі стартовий капітал, продаючи цистернами нафту й бензин. Із цього починалась нова ера – ера олігархів в Україні.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Знай.ua повідомляв, що Атаманюк пояснив, у чому різниця між олігархами в Україні і США.

Також Знай.ua повідомляв, що В Україні поняття «парламентська республіка» і «президентська республіка» дуже відносні, - Лавринович.