У новому випуску програми «Акценти» з ведучою Тетяною Резвін генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів, яка інфляція нас очікує до кінця року.

«Інфляція - це винахід 20-го століття, коли країни пережили світову війну, їм необхідно було якось відібрати кошти від бізнесу та громадян до бюджету всіх країн світу без винятку. Тоді ми як раз й побачили, що інфляція - це спосіб перерозподілу коштів, тому що тоді вже почалася інфляція на декілька відсотків за рік. А потім вона іноді зростала до десятка відсотків за рік, зараз іноді говорять про гіперінфляцію, коли вона може сягати півтори тисячі відсотків за рік», - розповів він.

Дорошенко сказав, що якщо при гіперінфляції ти не купив сьогодні щось, то завтра твоєї місячної зарплати може не вистачити. Але якщо ми замислимося, яка інфляція могла бути в Київській Русі, припустив він, то, мабуть, за десять років могло виникнути 1% подорожчання, а іноді бувало й за двадцять років 1%. Інфляції тоді практично не було, вважає він, тому що інфляція як явище дуже новітнє.

«Цього року ми побачимо інфляцію десь відсотків на десять, хоча в державний бюджет хотіли закласти на цей рік 5%, а потім переглянули все ж таки в сторону збільшення. Я спрогнозував, що ми побачимо інфляцію на рівні 8-9% але, на жаль, зараз ми бачимо, що якраз здешевлення грошей виходить за рамки і це не лише в Україні. Інфляція цього року в США буде вище 5%, а для США не в кризовий час це дуже висока інфляція, тому що всі країни світу закладають інфляцію 1,5%, іноді максимально – 2%. А тут ми побачимо скоріш за все 5%, а це означає, що інфляція вийшла з-під контролю», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Атаманюка, що грубо кажучи, кожен рік долар дорожчає на одну гривню.

Також раніше для Знай.ua Топал розповідав, чи буде дорожчати нерухомість.