Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про можливість українців отримати компенсації за несвоєчасну виплату зарплат і пенсій, а також інших соціальних виплат.

«За затримку зарплат і пенсій можна отримати штраф. Почнемо з того, що ще торік Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №3817, яким пропонується платити українським громадянам компенсації за затримку зарплат і пенсій», - розповіла Завальнюк.

Журналістка пояснила, що цей документ розширив перелік видів грошових доходів за порушення термінів виплати. Вона зазначила, що в такі виплати входять: пенсії, щомісячне грошове довічне утримання, соціальна допомога, стипендія, зарплата, сума індексації грошових доходів громадян.

«У документі прописані і джерела таких виплат. При цьому в пояснювальній записці зазначено, що прийняття закону не призведе до додаткових витрат з держбюджету. Виплачується громадянам компенсація в тому ж місяці, в якому здійснюється виплата боргів за відповідний місяць», - повідомила Завальнюк.

За її словами, нині компенсація виплачується за рахунок власних коштів – підприємствами, установами та організаціями, які не фінансуються і не субсидуються з бюджету, а також асоціаціями громадян; коштів відповідного бюджету – підприємствами, установами та організаціями, що фінансуються або є субсидованими з бюджету, а також коштів Пенсійного фонду України та інших фондів соціального страхування.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Водночас законопроєкт передбачає інший порядок виплати компенсації за затримку пенсій та інших сум, а саме – за рахунок коштів Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, інших цільових соціальних фондів, а також коштів, які спрямовуються на ці цілі з бюджету», - додала Завальнюк.

Як повідомляє Знай.ua, раніше журналістка Любов Завальнюк розповіла про умови для отримання десятиразової пенсії.

Також Знай.ua повідомляв, що голова ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів Олена Сотскова запропонувала свій проєкт реорганізації пенсійної системи.