У новому випуску програми «Акценти» з ведучою Тетяною Резвін голова ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів в Україні Олена Сотскова розповіла, як пенсії з'явилися в Україні і про мінімальну гарантовану пенсію.

«Пенсії - це наш спадок від Радянського Союзу, і коли Україна стала незалежною, ми просто взяли солідарну систему, яка була, і перенесли її до себе. Взагалі не платити пенсії не можна, але є країни, які відмовилися від пенсійної системи. Наприклад, Киргизстан, там просто, коли людина постаріє – йде на утримання дітей. І це не єдиний приклад країн, де не платять людям пенсії. Я вважаю, що у людини повинна бути пенсія, яка повинна складатися з декількох частин», - підкреслила вона.

Сотскова сказала, що перша частина – це фіксований від держави мінімум тільки за те, що людина є громадянином України та досягла пенсійного віку. Не залежно від того, працювала вона чи не працювала, вважає вона, всі повинні отримувати гарантований мінімум від держави. Весь інший розмір пенсій залежить від накопичень, повідомила вона, або це твої особисті добровільні накопичення, або це накопичення, які за тебе робив роботодавець.

«Зараз мінімальна гарантована пенсія насправді не справедлива - 1 829 гривень, а з першого грудня він підвищується ще на 80 гривень. Взагалі за 2021 рік розмір мінімальної пенсії збільшився на 9%. Безумовно це не достатній розмір пенсії й говорити про те, що можна прожити на ці гроші – не можна. Зараз пенсії розраховуються на підставі трудового стажу і на підставі тієї зарплати, яку людина отримувала офіційно і з неї сплачувалися податки», - резюмувала вона.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Чаплига розповідав, що солідарна пенсійна система - це ключ до суспільства.

Також раніше для Знай.ua Завальнюк розповідала, коли заплановано наступне підвищення пенсій.