Українці купують газ за завищеною ціною. Детальніше про ці ціни розповів політолог Тарас Загородній у своєму блозі.

Як зазначає політолог, повсюдно у світі влада турбується про те, аби енергоресурси були максимально дешевими і завжди стабільними.

У приклад він наводить Німеччину, де ціна газу – 200-220 доларів за тисячу кубометрів, тобто приблизно 5-6 тисяч гривень. Загородній додає, що така стабільна ціна пов’язана з тим, що держава має прямі контракти з «Газпромом».

Натомість в Україні, каже політолог, ситуація інша – йде війна з Росією, а відтак про вигідні контракти не йдеться. «У нас по 7 тис. гривень, і це ще не всім, а тільки тим, хто має контракти. Всім іншим (Теплокомуненерго, ОСББ) будуть по 20 гривень продавати (за 1 кубометр, - Ред.) – за спекулятивною ціною, яку зараз накручує «Газпром» разом з німцями», - розповідає він.

Отже, Загородній констатує, що сама Росія не встановить Україні вигідну ціну. «Зростають ціни на газ – ростуть ціни на все», - підкреслює він. Водночас він акцентує на тому, що знизити ціну завжди можна, зокрема, взявши середню ціну між імпортним газом і українським, собівартість якого – 1 гривня. «Ви отримаєте реальну ціну для населення і промисловості приблизно 5-6 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Ну це ж не 7 і не 20, як ви продаєте», - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Загородній розповів, чи подорожчає газ і наскільки.

Також Знай.ua писав про те, що Боднар наголосив, що в Україні вже 20 років немає зведеного енергетичного балансу держави.