Чи можливий для України федеративний державний устрій? Які проблеми з цим пов'язані? Свою думку у програмі «Романенко. Бесіди» висловлює філософ Сергій Дацюк.

«Федерація – це визнання того, що наш народ не збирається в одну купку. Різні частини України входили до складу різних імперій. Але якщо це визнати, то виявиться, що українці – не єдина нація. А з цим не можна працювати – тоді й історія, і сьогодення, і майбутнє виявляються фрагментованими. Принципи, які були покладені в основу української незалежності – це унітарність, нейтральність і земля як умова суверенітету. Про це було сказано в Декларації про державний суверенітет. Правда, з того часу від деяких принципів вже відмовилися. Земля вже не умова суверенітету – ми її продаємо. Україна вже не нейтральна, вона прагне в Євросоюз і НАТО. А унітарність залишилася», - каже філософ.

За його словами, це єдиний початковий принцип, який зберігся донині.

«Унітарний державний устрій вважається останнім бастіоном України, хоча за фактом його немає», - вважає Сергій Дацюк.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше цей філософ розповів про те, чому, на його думку, Київська Русь змогла увійти в історію, а сучасна Україна – ні.

Також Знай.ua повідомляв, що Дацюк дав Україні рекомендації щодо того, як їй повернутися в історію.