У новому випуску програми «Суть подій» на каналі ZNAJ.UA з журналісткою Любов'ю Завальнюк голова Комітету економістів України Андрій Новак розповів, що бюджет України на 2022 рік можна назвати одним словом - борговий.

«Сьогодні у проєкті бюджету на наступний рік на обслуговування державного боргу йде третина бюджету. Це говорить про те, що бюджет, який подає у нас уряд та любить характеризувати його гарними словами «бюджет розвитку» або «соціальний бюджет», таким не є. А реально проєкт бюджету на наступний рік можна назвати одним епітетом - це борговий бюджет. Тому що це найбільша стаття витрат у бюджеті на наступний рік - обслуговування державного боргу», - підкреслив він.

Новак сказав, що саме з цієї причини уряд і змушений урізати соціальні платежі, бо третина бюджету йде на обслуговування боргу. При цьому сплата боргу, підтвердив він, залежить від того, чи надходять транші МВФ чи надходять транші ЄС, а якщо не надходять, треба ще більше брати в борг. Саме тому в цьому році, повідомив він, майже щотижня Міністерство фінансів України виходило й виходить на борговий ринок і залучає там в середньому 11 мільярдів гривень щотижня.

«Чому так відбувається: якби був стан бюджету нормальний, то до чого тоді виходити на борговий ринок за такі високі відсотки? А якщо залучаються боргові гроші, це означає, що стан бюджету не такий чудовий. Корінь проблеми складається з того, що українська економіка немає зростання. А якщо немає економічного зростання, то з чого можна збільшувати соціальні платежі, тільки з боргу. Що у нас, на жаль, й відбувається, ми беремо в борг, щоб один раз на рік підняти трішки пенсію чи зарплату», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua зі слів Решмеділовой, що наш бюджет - це бюджет бідності, який не закладає нам зростання і тих посильних доходів, які б гасили тарифи.

Також раніше для Знай.ua Новак розповідав, чому структура нашого бюджету не змінюється вже 15 років.