Політолог Віталій Романченко у програмі «Акценти» розповів про вплив Німеччини. За його словами, в Євросоюзі існує негласний розподіл зобов'язань між державами: обов'язок Німеччини – Східна Європа.

«У Європейському союзі є два локомотиви – це Німеччина і Франція. Це економічне ядро, яке визначає подальшу політику Євросоюзу. У них є негласний поділ, де Франція займається питаннями зовнішніх відносин Євросоюзу з Північною і Центральною Африкою, а вотчиною Німеччини є Східна Європа», - зазначив Романченко.

За словами експерта, у Німеччині та Франції в рамках Євросоюзу відбувається такий негласний поділ обов'язків. Як зазначив політолог, Німеччина в питаннях стосовно Східної Європи завжди виступала домінантою і посередником між Україною і всім Євросоюзом.

«У наших політиків був вислів: рішення приймається в Берліні, а схвалюють в Брюсселі. Крім того, що є спільні інтереси Євросоюзу, ще є особисті інтереси Німеччини, у даному випадку: зв'язка Німеччина – Росія, яку завжди боялися англосакси», - підкреслив Романченко.

Як зазначив політолог, Україна була геополітичним полем, де Росія і Німеччина намагалися знайти спільний інтерес. За словами експерта, даний спільний інтерес не був конфронтаційним, у порівнянні зі США: у Німеччині була спроба домовитися і знайти компроміс.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Не просто так Німеччина брала активну участь в мирному врегулюванні військового конфлікту на Сході України. І не просто так Німеччина має дуже багато економічного впливу та інтересів в Україні, починаючи від ринку землі і закінчуючи газотранспортною мережею», - сказав Романченко.

Як повідомляв Знай.ua, Романченко заявив, що газ є ключовим енергоносієм.

Також Знай.ua публікував слова Курбана: Росія повернулася до старої тактики військового, психологічного та економічного тиску.