У новому випуску програми «Розвилка» з блогером Любов'ю Завальнюк у студії Руслана Бізяєва політолог Руслан Бізяєв розповів про можливості прокачування водню по українській ГТС.

«На даний момент треба для початку модернізувати нашу ГТС під прокачування водню. А для цього потрібно 75 мільярдів гривень за поточною витратною частиною, а це майже 3 мільярди доларів. І тільки після цього можна говорити, що наша ГТС буде прокачувати водень, тому що на даний момент наша ГТС за екологічними параметрами під прокачування водню не підходить», - повідомив він.

Бізяєв сказав, що в Євросоюзі зараз дуже серйозні екологічні квоти і екологічні норми і просто вони це не пропустять. Нам потрібно забезпечити внутрішню поставку газу, вважає він, і модернізувати нашу ГТС в рамках газового консорціуму між «Газпромом», «Нафтогазом» і Німеччиною як кінцевим споживачем. Щоб був повний ланцюжок, підкреслив він, між виробником, посередником і споживачем.

«Тому що сьогоднішній контракт з Угорщиною, який підписав «Газпром», викликав багато шуму. Але ж ніхто не дивиться в корінь проблеми і звідки вона почалася. А пішла вона не з «Північного потоку-2», а з «Турецького потоку». І для нашого транзиту найголовніша проблема - це «Турецький потік». А якщо подивитися на цифри, то контракт з Угорщиною це втрата приблизно 10% нашого транзиту, а це близько 200 мільйонів доларів. Тому нам потрібно не повторювати помилки попереднього політичного циклу, адже ми могли замість Туреччини стати цим газовим хабом», - резюмував він.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що до кінця року газопровід в обхід України планується ввести в експлуатацію.

Також Знай.ua писав про те, що Степанюк розповів, чи вплине запуск «Північного потоку-2» на курс гривні.