У новому випуску програми «Прогноз» на каналі «Знай 24» з ведучою Вікторією Панченко політолог Руслан Бізяєв розповів про можливе розморожування конфлікту на Балканах.

«Зараз всі геополітичні події, які ми спостерігаємо у світі, мають глобальний характер. Тема Балкан відходить завжди на другий або навіть третій план в інформаційному полі й, на мій погляд, незаслужено. За останній тиждень ми спостерігаємо загострення на кордоні між Сербією і Косово. Загострення в принципі носить поки спокійний характер, гармати не стріляють. Сторони, як то кажуть, міряються силами, накачуючи м'язи», - повідомив він.

Бізяєв сказав, що проблема насправді лежить трохи глибше, ніж відносини Сербії та Косово. Колись Вінстон Черчилль назвав Балкани «м'яким підчерев'ям Європи», підкреслив він, і мав рацію, тому що саме Балкани представляють ту порохову бочку, яка може підірвати Європу. Адже Балкани - це ціла серія заморожених конфліктів, підтвердив він, і останній конфлікт на Балканах по суті закінчився на початку 2000-х.

«Це було підписання мирного договору між тодішньою республікою Македонії та Косово. Заморозивши цей конфлікт, США самоусунулися від Балканської кризи, вважаючи, що там все добре. Але цілий ланцюг етнічних і територіальних конфліктів не може бути заморожений довго. Для прикладу можна взяти конфлікт в Нагірному Карабаху, який був заморожений 30 років. Минулого року він був розморожений і ця ситуація сподобалася далеко не всім, а особливо її результат», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, політолог Володимир Воля заявив, що українське суспільство ще не цілком готове до вступу в Євросоюз.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Бізяєв зазначив, що варто згадати, що "Турецький потік" вже йде на Балкани.