Чи має Україна шанси стати регіональним лідером? Це питання в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає політичний експерт Валентин Гладких.

«Україна не може рівнятися з провідними країнами з тієї ж причини, з якої пересічний українець не може рівнятися з олігархом. Нехай навіть у нього є й освіта, і досвід роботи, і інші дані – як всі дані є і в України. Потрібно розуміти, що велике значення мають стартові умови. Є цивілізаційні ядра, тобто, кажучи мовою фізики, тіла з великою масою – фінансовою, виробничою, науково-технічною. А навколо них формується все інше. І зараз ми з цими країнами знаходимося в абсолютно різних вагових категоріях. Можливо, колись ситуація зміниться, і тоді Україна, дійсно, стане цивілізаційним ядром, навколо якого будуть групуватися інші країни. Але зараз такі центри знаходяться в інших місцях», - констатує експерт.

За його словами, сам він не може уявити сценарій реалізації такого варіанту.

«До того ж питання в тому, на лідерство в якому саме регіоні Україна могла б претендувати. Взагалі-то подібні амбіції були, досить згадати ГУАМ. Зрозуміло, що порівняння України з Молдовою буде не на користь Молдови. На такому рівні лідерство в принципі можливе», - вважає Валентин Гладких.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він прокоментував ситуацію, яка склалася навколо спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова.

Також Знай.ua повідомляв, що Гладких висловив свою думку з приводу парламентських виборів в Росії.