Політолог Руслан Бортник у своєму блозі «Підсумки тижня» розповів про негативні для України наслідки контракту, підписаного між Угорщиною і російським «Газпромом» про постачання газу в обхід території України.

Політолог повідомив, що Угорщина підписала з «Газпромом» контракт на поставку газу, і тепер російська компанія буде продавати Угорщині 4,5 млрд кубометрів газу на рік протягом 15 років в обхід території України. За його словами, в Україні ця угода викликала хвилю обурення, і українська сторона навіть звернулася до Європейської комісії для перевірки угоди на відповідність європейському законодавству у сфері енергетики.

«Зі свого боку Угорщина звинуватила нашу країну у втручанні в їхні внутрішні справи. По суті треба розуміти, що йде підготовка до того, щоб позбавити Україну частини транзиту газу вже після 2024 року. Хоча вже сьогодні «Газпром» перестав постачати через Україну угорську частину газу, треба розуміти, що у нас діє контракт до 2024 року, і навіть якщо «Газпром» не постачатиме через Україну, він все одно буде його оплачувати», - розповів Бортник.

Він зазначив, що тут виникає іншого роду проблема - в тому, що на українсько-угорському кордоні була одна з точок так званого віртуального реверсу, де Україна відбирала російський газ, продаючи його в Україні за ціною європейського. Тепер, пояснив політолог, його між Україною та Угорщиною вже не буде, і це може бути елементом майбутнього дефіциту енергоносіїв.

«Треба пам'ятати що в Угорщину через Україну транспортується близько 4 морд кубометрів газу в рік, і очікувані втрати від угорського транзиту для України після 2024 року можуть скласти суму близько 200 млн доларів на рік», - заявив Бортник.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що до кінця року газопровід в обхід України планується ввести в експлуатацію.

Також Знай.ua писав про те, що Степанюк розповів, чи вплине запуск «Північного потоку-2» на курс гривні.