«Казахи, як кочовий народ, прагнуть уникати змін. Якщо зміниться, наприклад, вологість, то все піде шкереберть. Тому їм складно рушити в якусь іншу сторону. Крім того, важливу роль відіграє релігія. Навіть якщо ми – світські люди, все одно наша ідеологія випливає з наших традиційних релігійних уявлень. Все-таки їм тисяча років. Тому релігії можуть бути більш і менш ефективними з точки зору розвитку нації. Зараз найефективніші релігії – це протестантизм, юдаїзм і конфуціанство. У них закладені правильні моделі для розвитку суспільства. А в Казахстані своя специфіка: казахи взагалі-то мусульмани, але там зберігається і відіграє величезну роль спадщина тенгріанства, традиційного тюркського язичництва. Ця конструкція може здатися дивною, але для казахів вона природна. Але в сучасному світі жодна з цих двох релігій не є ефективною», - вважає письменник.

На його думку, таке поєднання ускладнює життя народу.

«Що стосується України, то католицький світ завжди був більш успішним, ніж православний. Це одна з причин того, що Польща мала велику перевагу перед Україною. Тому українська знать так охоче полонізувалася, в тому числі князі Острозькі та Вишневецькі. Та й козаки мріяли стати шляхтичами», - каже Примост.

Як повідомляє Знай.ua, раніше юрист Олександр Комаров прокоментував роль релігії у формуванні етичного кодексу суспільства.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також Знай.ua повідомляв, що митрополит Філарет сформулював своє бачення української національної ідеї.