Яку роль у формуванні моральності відіграє релігія? Про це у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» міркує юрист, випускник Єльської школи права Олександр Комаров.

«При всьому моєму неоднозначному ставленні до релігії, я вважаю, що нам важко оцінити травму, яку завдала Україні заборона на неї. Добре, коли у людини є моральний кодекс, заснований на власних переконаннях – і для таких переконань, наприклад, мені не потрібно ходити до церкви або читати Біблію. Але навряд чи мене можна назвати середньостатистичним прикладом. А для середньостатистичної людини функцію етичного виховання виконувала і продовжувала виконувати церква. Наприклад, в США 37 відсотків населення щонеділі ходять до церкви. І якщо ви просто пересічний громадянин, то для вас саме церква формує етичний стрижень. Втім, ще Макс Вебер писав про роль протестантської етики у формуванні американського суспільства», - нагадує юрист.

На його думку, важко знайти заміну тієї основі, яка створює для людини базові моральні поняття.

«Людину в першу чергу формує школа, але важко очікувати, що вона закладе основи моральності. Це нерівноцінна заміна церкви», - вважає Олександр Комаров.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він розповідав про особливості імміграційної політики Канади та Австралії.

Також Знай.ua повідомляв, що митрополит Онуфрій пояснив сенс поняття «благочестя».