Про це він розповів у програмі «А як насправді?».

За словами гостя програми, Китай у ціннісному плані не має нічого проти того, аби співпрацювати з талібами. Натомість для США та Західної Європи, підкреслює він, це не припустимо з огляду на цінності західного світу, але цього не можна сказати ані про Китай, ані про Росію. «Співпраця Китаю і Афганістану явно можлива», - констатує Замікула.

На думку експерта, така влада в Кабулі навіть вигідна для Китаю, якщо вона забезпечуватиме функціонування китайської компанії з видобутку корисних копалин в Афганістані. Як він пояснює, у цій сфері є проблеми через десятилітню громадянську війну та нестабільність, що робить видобуток корисних копалин набагато дорожчим. Зараз же, каже Замікула, афганський уряд відносно стабільний і він може гарантувати іноземним компаніям те, що в державі можна працювати.

Тому, констатує гість програми, Китай може навіть погодитися підтримувати режим «Талібану», якщо це відповідатиме його інтересам. «Також «Талібан» зацікавлений у забезпеченні успіху невтручання талібів в справи Китаю, непідтримку талібами уйгурського сепаратизму. Китай хвилює можливість експорту з Афганістану подальшого ісламського фундаменталізму на цю територію», - розповідає він.

На уйгурському сепаратизмі Замікула зупиняється детальніше. За його словами, керівництво Китаю протидіє цьому руху, чим порушує права людини, але йому потрібно, аби таліби не підтримували уйгурські дії і таку обіцянку воно вже отримало.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Окрім цього, додає експерт, Китаю важливе стратегічне розташування Афганістану в центрі Азії, оскільки це відкриває можливості прокладати транспортні зв’язки. «Китай зараз активно розвиває ініціативу нового Шовкового шляху. Відповідно, по більш-менш стабільному Афганістану можна прокласти транспортні маршрути в західному напрямку з Азії», - підкреслює Замікула.

Як повідомляв Знай.ua, Замікула заявив, що зараз ситуація повертається до періоду Холодної війни.

Також Знай.ua писав про те, що Новохатський розповів, що спільного в України та Афганістану.