Про це він розповів у програмі «Романенко. Бесіди».

Передусім гість програми зазначає, що протягом довгого періоду часу в цьому регіоні вибудовувалося дві осі – це Туреччина-Грузія-Азербайджан і Росія-Вірменія-Іран.

Далі він детальніше зупиняється на Грузії, яку називає містком між різними державами, ключовою ланкою у прокладанні транспортних зв’язків, зокрема між Туреччиною та Азербайджаном, поки кордони з Вірменією досі заблоковані. «Грузія активно використовує своє транзитне становище, в національних інтересах встановлює тарифну політику з приводу транспортних коридорів», - розповідає експерт.

За словами Замікули, Туреччина передусім турбується про безпеку своїх кордонів і в цьому плані має суперечності із Вірменією. «Вірмено-турецькі відносини підпорядковані не так логіці вірмено-азербайджанського протистояння, а двостороннім проблемним питанням між Анкарою та Єреваном», - підкреслює він.

Зокрема, каже експерт, йдеться про події 1915 року у Вірменії, які самі вірмени вважають геноцидом, а турки – заперечують це, хоч і визнають жертви вірменів. Окрім цього, додає Замікула, є певне побоювання через політику Вірменії щодо кордонів на цьому регіоні. «Було видно бажання переглянути кордони, погляди на Арарат, озеро Ван, землі, що вони вважають історичними. Це Туреччину теж дратувало», - повідомляє гість програми.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Принагідно він коментує політику Туреччини і відносно Південного Кавказу. За словами експерта, Туреччина хоче посилити свій вплив на цьому регіоні, щоб вийти на Центральну Азію. «Наразі Туреччина і в Афганістані намагається забезпечити свою присутність, та активізуються питання гуманітарної інтеграції тюркського світу», - пояснює Замікула.

Окрім цього, додає гість програми, ситуація з Туреччиною ускладнюється і через внутрішній фактор – вибори через 2 роки. А для чергової перемоги, підкреслює він, Ердогану потрібні досягнення на зовнішньополітичній арені, адже так він заручиться підтримкою виборців.

Наприкінці Замікула прокоментував відносини України та держав Близького Сходу. Зокрема Азербайджан, каже він, ставиться до України як до дружньої держави. Принагідно експерт нагадує, що українці підтримали Азербайджан під час Другої Карабаської війни та стояли на позиції незмінності територіальної цілісності держави.

Щодо Вірменії гість програми каже так: вона, як і завжди, діє в інтересах Росії, але є й інші заяви. «Неофіційно багато вірменських експертів заявляють про дружній настрій до України», - розповідає він.

Замікула зауважує, що така ж сама неоднозначна ситуація складається і з Грузією. «Грузія також наш партнер. Це посилюється і тим, що ми разом йдемо до ЄС та НАТО», - підкреслює він. З іншого боку, каже експерт, не варто забувати про Саакашвілі, який став проблемним фактором в українсько-грузинських відносинах.

Як повідомляв Знай.ua, Замікула заявив, що зараз ситуація повертається до періоду Холодної війни.

Також Знай.ua писав про те, що Замікула розповів, у яких сферах Китай може співпрацювати з Афганістаном.