Про це він розповів у програмі «Культ особистості» Руслана Бізяєва.

За його словами, це явище досить цікаве, адже якщо згадати попередні десятиліття - 1950-ті, 1960-ті і навіть 1970-ті роки - людство досить оптимістично дивилося в майбутнє, про що було написано багато цікавих творів в жанрі наукової фантастики і знято багато цікавих фільмів. Філософ зазначив, що тоді всі безапеляційно вірили в науково-технічний прогрес і в те, що найближчим часом ми вирішимо всі соціальні проблеми, які існують на Землі, зможемо провести експансію в найближчий космос, колонізувати, наприклад, Марс або Місяць.

«У цьому сенсі людство дивилося в майбутнє оптимістично. Але, якщо ми простежимо масову культуру останніх 20-ти років, то в більшості своїй кінокартини, серіали, книги про майбутнє - це дистопія. В майбутнє ми дивимося з неабиякою часткою песимізму і страху. Це досить цікаве явище, яке як ніщо інше свідчить про те, що модерн як епоха по справжньому і закінчився. У культурі це відобразилося переважанням таких фільмів і художніх творів, в яких нічого оптимістичного і світлого ми в майбутньому і не бачимо», - розповів Вишинський.

Філософ зазначив ще одне явище, яке його захоплює - поява в літературі, наприклад, у творчості Філіпа Діка і інших письменників такого досить модного явища як альтернативна історія. Він пояснив, що вона полягає в постійному бажанні переглянути минуле з позиції сьогодення і подумати, який би міг бути хід історії, якщо б певні події розгорнулися в іншому напрямку.

«Для мене це є яскравим маркером того, що цивілізація сьогодні знаходиться в стані ветхої свідомості, це стара людина, яка прожила своє життя, починає згадувати про свою молодість і думає, як би могло скластися її життя, якщо б свої 20-30 років вона скоїла інший вчинок. Так само і наша цивілізація», - пояснив Вишинський.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше Толкачов вказав на основну помилку християнських вірувань.

Також Знай.ua повідомляв, що Толкачов звинуватив глобальну систему в нав'язуванні ідеалів егоїзму і споживацтва.