Про це вона розповіла у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua.

Завальнюк зазначила, що в Молдові зараз критична ситуація, оскільки президент Санду свого часу відмовилася підписувати пряму угоду з РФ, а тепер Росія відтягує переговори з Молдовою. За її словами, у цей час Молдова бере газ по 790 доларів, а Газпром поставив їм вимогу повністю сплатити борг та підписати новий контракт до першого грудня на його умовах. Інакше, зазначає журналістка, постачання газу з РФ до Молдови припиняться.

Вона додала, що, за заявами «Газпрому», на сьогодні борг Молдови за спожитий із РФ газ становить 433 мільйони доларів, а з урахуванням прострочених платежів – 709 мільйонів доларів.

«Новина про постачання газу до Молдови для мене була схожою на теорію абсурду в дії. Як же так? У нас опалювальний сезон на межі зриву, свого газу не вистачає. Енергетична криза під своїм боком, а Україна спробувала не залишити поза увагою сусідів. Глава МЗС Дмитро Кулеба та секретар РНБО Олексій Данилов заявили, що ми готові допомогти Молдові, у тому числі й газом», - розповіла Завальнюк.

Журналістка зазначила, що зараз озвучено досить смішну цифру короткочасної допомоги – 15 мільйонів кубометрів, і у довгостроковій перспективі – це крапля у морі. За її словами, в ЄС чекають газ за низькою ціною, яку їм обіцяли із запуском Північного Потоку-2. Вона пояснила, що Молдова такого собі дозволити не може, оскільки у них оголошено НП, у Санду падає рейтинг, у країні розгортається політична криза.

Популярні новини зараз
Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«Ви ось вдумайтеся тільки, в умовах найжорстокішої кризи на світовому ринку газу та його рекордної нестачі для наших потреб Україна віддає газ Молдові на умовах «вернуть, коли зможуть». Ми багато бачили: купівлю старих американських суден, Пенсільванського вугілля, Роттердам+, реверс газу, але це щось новеньке. Лікарні без тепла, діти без шкіл, люди без опалення, газ по 35, натомість рятуємо Санду», - обурилася Завальнюк.

Як повідомляв Знай.ua зі слів Решмеділовой, що наш бюджет - це бюджет бідності, який не закладає нам зростання і тих посильних доходів, які б гасили тарифи.

Також Знай.ua повідомляв, що Загородній запропонував можливий спосіб зниження ціни на газ.