Про це він сказав в ефірі програми "Що далі" з Вікторією Панченко на каналі "Знай 24".

Анатолій Якименко розповів, як потрібно було б конструктивно діяти для того, щоб боротися з COVID-19.

“Ми чітко зрозуміли, що першою і головною причиною смертності є несвоєчасна госпіталізація. І це лікування людей по телефону. Доступність до первинного рівня допомоги. Це одразу ставить під питання необхідність перегляду результатів реформи первинного рівня, коли у нас змінені були попередні навантаження на лікаря”, - сказав Якименко.

Він зазначив, що раніше 1800 людей були закріплені за одним дільничним терапевтом. Коли вони стали сімейними лікарями, їм збільшили навантаження до 2000.

“У нас, коли робилась ця реформа, це важливо розуміти, до одного сімейного лікаря зразу пішли записуватись, і декларацію підписувати, люди, які мали в цьому потребу. Тобто, хронічно хворі. Це потім уже в кінці записувались люди вимушено. У нас є сімейні лікарі, які мають приблизно 2-2,5 тис. непрописаних, не просто громадян країни. Люди, які мають потребу звертатись до лікаря. І тепер, коли ми першу хвилю пройшли, і перший локдаун, ми зрозуміли, що це дуже велике навантаження. Ця система і ця реформа не розрахована на інфекційні захворювання як такі”, - додав Анатолій Якименко.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За його словами, перше, що потрібно було зробити після початку пандемії — це зменшити навантаження на сімейного лікаря.

“Вдвічі мінімум. Тому що первинна медична допомога — це не консультації по телефону. Це важливо розуміти. Це є антигуманно, рекомендувати більше пити, і міряти сатурацію пульсоксиметром. На первинному рівні. А як ви почнете задихатися, то викликайте “103”. Вас потім будуть возити містом, і шукати вільні місця”, - підкреслив експерт.

Він зазначив, що людей з груп ризику потрібно з перших днів хвороби переміщувати до лікарні, і не займатись самолікуванням вдома.

Як повідомляв Знай.ua, Тетяна Пашкіна зазначила, що від пандемії в цю кризу постраждало більше жінок, ніж чоловіків.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що глава МОЗ Віктор Ляшко озвучив нові штрафи: 850 тисяч гривень за підроблений сертифікат.