Про це він розповів у програмі «Акценти» з ведучою Тетяною Резвін.

За словами гостя програми, бізнес заявив про готовність радше спалювати газ, аніж продавати його за собівартістю, йдучи в мінус. «Є держава, яка встановлює ціну, а є бізнес, який хоче максимально дорого продати те, що він вже купив при мінімальних цінах. Чи є у держави механізми змусити бізнес продати газ по собівартості?», - міркує Телешун. Як він пояснює, бізнес, по-перше, хоче мати прибуток, по-друге, має утримувати штат і забезпечувати робітникам зарплату.

Експерт зазначає, що держава може залишити ту вартість газу для населення, яку обіцяла, якщо залізе до бюджету, що є найпростішим методом. Тим не менш, каже він, влада вирішила підвищити ціну і зробить вона це за рахунок підприємців. Водночас самі підприємці, підкреслює Телешун, такому розкладу не раді: влада хоче компенсувати витрати з бюджету за їхній рахунок.

А відтак, констатує гість програми, бізнес може піти на скорочення виробництва, тобто почнуться звільнення і це призведе до росту безробіття. Також він додає, що підприємці закладатимуть підвищену ціну на газ у свою продукцію.

Телешун підсумовує, що через все це купівельна спроможність українців почне знижуватися. «Навіть якщо зарплати будуть рости, то у порівнянні з ціною на продукти цей ріст буде не виправданий та не зможе забезпечити усі наші потреби», - розповідає експерт. І в результаті, каже він, саме споживачам, тобто простим українцям випаде бути бенефіціаром усіх витрат, які з’являться разом із газом.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Телешун розповів, чи вплинуло на рейтинги президента невиконання обіцянки закінчити війну на Сході України.

Також Знай.ua писав про те, що Семінський розповів, що собівартість українського газу зростає.