Про це він розповів у програмі «По делу» на каналі «My.ua».

«Ми повинні визнати, що Україна як незалежна держава вже 31 рік працює і живе в умовах ринкової економіки. Там, де є проблеми, вони наявні, тому що реально ринку, тобто рівноцінної конкуренції між гравцями, немає. У тих сферах, де немає ринку, там монополіст і максимальна ціна», - зазначив Новак.

За словами експерта, якби на нашому ринку газу, нафти або пального була дійсно рівноцінна конкуренція, де можна було б обирати між різними постачальниками, то тоді б таких монопольних цін не було.

«Соціалізм у світі я можу назвати у декількох країнах: Швеція, Норвегія та Данія. Там дійсно соціалізм, але це не значить, що там комуністична економіка. Там ринкова економіка, але держава присутня, як гравець на ринку», - підкреслив Новак.

Як зазначив економіст, у цих країнах держава формує максимальну ціну, вище якої жоден приватний власник не буде продавати свій продукт, тому що споживач одразу переключиться на державну компанію.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Якщо ми хочемо більш комплексно вирішувати проблеми, то ми повинні думати про підвищення доходів громадян, а не лише про ціни. Ключове завдання держави – це дбати про підвищення доходів громадян, щоб ці доходи зростали швидше, ніж ростуть ціни», - сказав Новак.

Як повідомляв Знай.ua, Андрій Новак заявив, що українцям слід сподіватися на теплу зиму.

Також Знай.ua повідомляв, що економіст Андрій Новак розповів про ризики девальвації гривні.