Про це він розповів на своєму YouTube-каналі.

«Стратегічну систему енергопостачання, яка давала нам можливість бути незалежними, ми розгубили. Щось не вдалось модернізувати, щось вичерпує свій ресурс, а щось системно знищувалось нашими стратегічними партнерами як із Заходу, так і Сходу. А тому ми стільки разів кричали пожежа, коли її не було, що тоді, коли вона справді розпочалась, ми навіть не стали на неї звертати увагу. І це стало проблемою. Бо ті, хто справді відповідають за енергетику, завели країну до страшної ситуації», - заявив Подорожній.

Він навів у приклад, що світовий гігант – економіка Китаю – зазнає серйозних енергетичних проблем, що зрештою сповільнить на кілька відсотків зростання ВВП, а дефіцит електроенергії торкнеться катастрофічних 44% промислового виробництва. Експерт розповів про причини нестачі енергоресурсів у світі, зокрема, такими є відновлення економіки після пандемії, перехід до стратегії зеленої енергетики низки країн світу, зменшення поставок природного газу з РФ до країн ЄС та газонафтової видобувної активності США.

Крім цього, каже Подорожній, у Європі різко впала пропозиція зрідженого газу – відновлення економіки Азії після ковідного провалу відбулося швидше, ніж у Європі та Америці, що спричинило більші ціни у цьому регіоні на зріджений газ та автоматично вплинуло на перерозподіл його ринків. За його словами, власне виробництво газу в Європі скорочується внаслідок виснаження запасів у Північному морі та планового ремонту у низці норвезьких газових родовищ.

«Енергетична криза пригальмувала зелену революцію і звернула увагу розвинених країн на те, що за перехід у чисте майбутнє доведеться платити їм. Крім зловтіхи, нафтовики отримали надію на зговірливість влади та інвесторів, які до цього часу неохоче схвалювали нові проєкти у «брудній» енергетиці та уникали інвестицій в неї», - додав Подорожній.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв заявив, що в галузі енергетики у нас немає ринку – у нас базар.

Також Знай.ua писав про те, що Марунич прокоментував ймовірність усунення Германа Галущенка з посади міністра енергетики України.

https://youtu.be/gEXXg4nLLk4