Про це він розповів у програмі Олексія Толкачова «Толкова розмова».

Вони були міфотворчістю і живили селянську душу, бо несли позитив.

«Бо одна справа – необхідність боротьби, необхідність праці. А повинна існувати мрія: для чого це повинно бути, обов’язково позитив. Для чого тобі гроші? Задля щастя! Це те, від чого потім відійшла українська публіцистика, я вже не кажу про українську політику. Боротьба заради боротьби! Чекайте, а щастя для кожного громадянина, для кожного українця і кожної українки? Це ідеї філософії любові, до яких додумався Сковорода: що повинна бути мрія, повинно бути щастя. І він це доводив своїм життям», - каже Олесь Доній.

За словами Донія, Сковорода у своєму житті керувався не раціональними ідеями про те, що вигідно-невигідно, правильно-неправильно. А він керувався тим, до чого відгукувалось його серце. Можна займатися мандрами, не мати постійного житла і постійної роботи, але мати мрію, мати ідею і нести добро людям.

«У січні 2022 року виходить книга «Українська мрія: 25 сходинок до суспільного щастя», де буде близько 20 співавторів, - розповідає Доній. - Переважна більшість цих співавторів – члени оргкомітету проєкту «Сковорода 300». Це люди світоглядно споріднені, які розуміють необхідність світоглядної реформації. До оргкомітету «Сковорода 300» входять футуролог і публіцист Олексій Толкачов, сам Олесь Доній, письменники Любко Дереш та Ян Валєтов, Ігор Піддубний з Харкова, який зробив документальний фільм про Сковороду, правник і волонтер Геннадій Друзенко та інші відомі особистості».

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Це люди, які за спиною мають активну діяльність і розуміють необхідність саме ідей гуманізму в Україні. На думку Донія, це альтернатива агресивному несприйняттю один одного, ксенофобським теоріям, які теж були в українській публіцистиці та українській політиці.

Знай.ua повідомляв думку дипломата Олександра Щерби про те, що Україну представляють країною, яка ніяк не може знайти себе.

Також Знай.ua повідомляв пояснення Олеся Донія, чому кожна влада в Україні думає, що вона прийшла назавжди.