Про це він розповів у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

Як розповідає експерт, першою такий експеримент провела Італія: вона взяла приклад, який широко використовується у Центральній Європі, і зробила інтервенцію в систему фінансування політичних партій. Рохов розповідає, що йдеться про відсоткову філантропію, де, наприклад, у Польщі це 1%, у Чехії – 2%.

Тобто, пояснює політолог, він бачить певні локальні проблеми, зокрема, зі зборами коштів на лікування, з пожежами у жилих будинках - уряд від них знаходиться доволі далеко. «Давайте так: у мене 18 відсотків податку, 17 іде в держбюджет, і ви розбирайтеся там. А я бачу проблеми, які б я хотів, щоб на мої податки вирішувалися. Давайте я сам вирішу, куди їх спрямовувати. І люди один відсоток віддають на вирішення якихось локальних проблем», - пояснює він.

Отже, підсумовує Рохов, є два варіанти: віддати право розпоряджатися коштами уряду або ж самостійно керувати своєю часткою податку. І саме Італія, підкреслює експерт, вирішила провести цей експеримент: «Певний відсоток від податку на доходи фізичних осіб іде на фінансування політичних партій». За його словами, партія отримує 2 євро з 1 тисячі. Для України політолог пропонує 60 грн.

За словами експерта, цей експеримент почався з 2013 року і до 2017 року тривав перехідний період, частка державного фінансування партій зменшувалась. Паралельно, розповідає Рохов, йшла пропаганда підтримки партій з боку громадян. «На кінець фінансування партій з державного бюджету податки ті ж самі. Держава, як посередник, зібрала податки і визначає, як партії фінансувати, і громадяни почали самі. Падіння було всього у два рази», - розповідає гість програми.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Рохов розповів про мавпу з гранатою в американській системі обрання президента.

Також Знай.ua писав про те, що Рохов розповів, звідки ростуть «ноги» всіх проблем української політики.