Про це він розповів у програмі Олексія Толкачова «Толкова розмова».

Гість програми пояснює, що люди, які є «бридкими каченятами», насправді мають змінену парадигму. «Які думки можуть приходити «бридкому каченяті»? Ну, точно що не лебедині!», - підкреслює він.

У такому разі, розповідає далі Сергій Новіков, виникає питання, що сталося з людиною. «З нею, як з машиною, все гаразд, а ось зі сміттям у голові, яке трансформувало її бачення світу і, природно, під це реакції, біда», - міркує психолог. На його думку, найгірше в цьому - більшість реакцій, які виховали в людині всередині, адже вони діють проти неї.

У приклад Сергій Новіков наводить випадок зі своєї практики: людина не може відповісти на питання про свої бажання. Зокрема, каже він, це відбувається тоді, коли людину просять написати 50 бажань, адже насправді вона їх має тисячу. Тим не менш, підкреслює психолог, ця людина наштовхується на багато заборон, міркує, що не гарно, що не етично, хоч насправді й хоче цього. «Ось цим займаються садок та школа: щоб ти весь час зупинявся у своїй голові», - констатує він.

За словами психолога, сучасна система виховання та освіти просто зв’язує людині руки. Аналогічно, каже він, будуються зараз і тренінги, і книжки: потрібно змінюватися, якщо ти чимось відрізняєшся.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

На думку Сергія Новікова, це абсурдно. «Я кажу: «Хлопці, головне завдання машини, яка вас дресувала всі ці роки, було в тому, щоб ваші руки, як у Ющенка, нічого не брали». Той, хто дресує раба, розуміє: треба дресувати так, щоб потім претензій до дресувальника не було», - міркує він.

Отже, констатує психолог, це дресування відбувається так, аби людина сама себе засуджувала, що насправді є абсурдним шляхом.

Як повідомляв Знай.ua, Толкачов розповів про важливість професійного самовизначення у житті.

Також Знай.ua писав про те, що Толкачов розповів, якою має бути нова глобальна система освіти.