Про це він сказав у програмі «Що далі?» з Вікторією Панченко на каналі «Знай 24».

Як зазначає Сергій Кравченко, у цьому питанні важливе поняття вірусної інтерференції. «Яке дозволяє штаму «Дельта» зайняти ту клітину, яка вже зайнята «Омікроном». Ми не можемо одночасно хворіти на всі гострі вірусні респіраторні інфекції, оскільки вірусна інтерференція не дозволяє», - пояснює він.

Отже, констатує лікар, якщо клітина зайнята одним збудником, то іншому місця вже немає. До того ж, підкреслює він, людина, яка вже перехворіла коронавірусом штаму «Омікрон», має імунітет, який не дасть їй захворіти на інші штами. Водночас Сергій Кравченко зазначає, що вакцинуватися варто все одно, оскільки «Омікрону» в Україні ще немає, а «Дельта» - є і цей штам становить загрозу.

Як розповідає епідеміолог, новий штам «Омікрон» вивчали вчені з ПАР, їм вдалося з’ясувати, що у нього нижча патогенність, тобто здатність викликати тяжкий перебіг захворювання. «Він став заразнішим, більш контагіозним, але при цьому менш патогенним. Зараз ми чекаємо на підтвердження цієї теорії, і якщо це підтвердиться, то, можливо, «Омікрон» для нас буде не загрозою, а навіть буде нашим помічником», - міркує Сергій Кравченко.

З іншого боку, зауважує він, «Омікрон» більш заразний і розповсюджується відразу, тому і заразити багато людей йому вдасться швидше. Саме тому, підкреслює лікар, цей штам витісняє собою «Дельту», більш вірулентну та патогенну.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто РФ може відкласти наступ через несподівані обставини
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кравченко розповів про особливості нового штаму коронавірусу «Омікрон».

Також Знай.ua писав про те, що Якименко заявив, що вакцинація буде продовжуватись, поки це дозволяє рятувати життя.