Про це він розповів у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

«У Конституції України не прописано, як ухвалюється нова Конституція. Але нічого не забороняє вести диспут про те, якою має бути інша. І далі буде два шляхи імплементації: або запуск нової Конституції, коли ті суб’єкти, які про це домовляться, отримають мандат від громадян і зайдуть у парламент, ухвалять новий спеціалізований закон – процедуру розробки нового тексту Конституції, або приймуть рішення щодо редизайну чинного», - каже він.

Або може бути критичний сценарій, як в Америці, коли авторитетні представники суспільства збереться та ухвалить зміни до основного закону.

«Ми маємо певні відмінності. По-перше, у них тоді не було інтернету. Може, не дійшов посильний. Але на той час вони мали аристократичні еліти, людей, яким довіряли. Ми в Україні маємо брак соціальної довіри. По-друге, у нас ворог анексував Крим і захопив частину Луганської та Донецької областей, який спить і бачить привід для провокації. Згадаймо ці збори Партії регіонів у Сєверодонецьку після Помаранчевої революції. Це дуже небезпечний прецедент. Просто люди, які хочуть мати державу Україну, вони не мають права навіть таку думку допускати», - підкреслює політолог.

Він каже, що в Україні є достатньо інструментів у легітимний спосіб через парламент це зробити. Але треба перед цим, щоб це почули еліти.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Руслан Рохов розповів про виборчі аспекти в Україні та пояснив, яка може бути стратегія у правлячої партії на наступних виборах.

Знай.ua також повідомляв розповідь політолога Руслана Рохова, як діють дві моделі державного устрою – президентська та парламентська республіки.