Експерт з питань аграрної політики Роман Головін розповів, що після прийняття законопроєкту №5600 щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень земельні відносини стануть іншими.

Про це експерт розповів у своєму новому блозі.

«Зараз завдано удару по власниках землі, які не оформили свої відносини офіційно з орендарями землі або взагалі займаються непублічною виробничою діяльністю. Тобто прибувають в тіні та формують тіньову економіку, продаючи врожай за тіньову готівку. Це ще не останній удар по власниках землі – далі ще буде. Мінімальне податкове зобов'язання – це не півтори тисячі гривень з гектара землі, а 5% від нормативно грошової оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення», - розповів Роман Головін.

Експерт сказав, що якщо нормативка вашого гектару землі складає 40 тисяч гривень, то мінімальне податкове зобов'язання буде становити 2 000 гривень за гектар. Мінімальним податковим зобов'язанням обкладається земельна ділянка, повідомив він, а платить мінімальне податкове зобов'язання той, хто офіційно користується землею. Тому якщо власник землі публічно віддав землю в користування орендареві та це користування офіційно зареєстроване, підкреслив він, то сплачувати мінімальне податкове зобов'язання буде користувач землі, тобто орендар.

«В такому випадку до власника землі жодних питань не має бути. Але це не говорить про те, що не треба забирати землю та господарювати самостійно. Мінімальне податкове зобов'язання орендарі мають право і будуть зменшувати на податки, які вони вже й так платять. Це податок з доходів фізичних осіб й військовий збір, та податок на прибуток і інші податки, що сумарно майже складають 5% від нормативки. Це дає орендарям можливість вийти по нулях та не платити жодної гривні нового податку. А от власникам землі, які не віддали публічно землю в оренду або працюють в тіні, прийдеться заплатити по повній», - резюмував Роман Головін.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Роман Головін розповів, як державі потрібно розвивати ринок землі: необхідна державна програма.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Анатолій Топал заявив, що ціни на будівельні матеріали зросли від 20% до 200%.