Журналістка Любов Рибалко розповіла, через які тривожні чинники у соціальній та економічній сфері в Україні може статися соціальний дефолт у 2022 році.

Про це вона розповіла на каналі «Акценти».

«У 2022 році Україна може опинитися на порозі соціального дефолту. Чого чекати у соціальній сфері наступного року? Про тривожні зміни говорять як прямі фактори – такі як скорочення субсидій та соцвиплат, так і непрямі – податкове навантаження, зростання тарифів та підвищення цін на основні продукти», - каже Любов Рибалко.

Крім того, зазначила вона, таким чинником є ухвалений державний бюджет. На думку журналістки, він швидше нагадує бюджет боржника, але ухвалили його швидко, оскільки це одна з умов МВФ. Любов Рибалко зазначила, що лише на борги кожен українець віддасть своїми податками по 12 тисяч гривень, включно з новонародженими. При цьому, додала вона, дефіцит у Пенсійному фонді становитиме близько 200 мільярдів гривень.

«Навіть за умови незначного підвищення пенсій кожен українець своїми податками має віддати «на пенсії» по 4 з половиною тисячі гривень. І це без урахування єдиного соціального внеску. Наступного року Мінімальна пенсія збільшиться лише на 159 гривень. У липні її підвищать із 1934 до 2027 гривень, а у грудні ще приблизно на 70 гривень до 2093», - повідомила Любов Рибалко.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Журналістка розповіла, що, як зазначають у Головному науково-експертному управлінні Верховної Ради, розміри прожиткового мінімуму суттєво відрізняються від його реальних показників – величини, достатньої для забезпечення нормального функціонування організму людини та збереження її здоров'я.

За словами Любові Рибалко, таким розміром мінімальної пенсії Кабмін, який і розробляв проєкт бюджету, фактично порушив статтю Закону України «Про Кабінет Міністрів», згідно з якою він має вживати заходів щодо підвищення реальних доходів населення та забезпечувати соціальний захист громадян.

Як повідомляв Знай.ua, журналістка Катерина Котенкова зазначила, що подорожчає майже все.

Крім того, Знай.ua повідомляв, що журналістка Вікторія Панченко заявила, що тимчасові відключення під виглядом планових ремонтів уже почалися.