Журналістка Любов Рибалко розповіла про плани влади щодо переходу з солідарної пенсійної системи на накопичувальну, назвавши основні плюси та ризики такої ідеї.

Про це вона розповіла на каналі «Акценти».

«Кожна нова влада з популістських міркувань продовжувала використовувати солідарну систему, гальмуючи перехід на іншу – накопичувальну. До речі, її обіцяють запровадити у 2023 році. Хоча МВФ не дуже підтримує цю ідею», - зазначила Любов Рибалко.

Вона додала, що міністр соціальної політики Марина Лазебна називала шляхи виходу із ситуації, окрім переходу на накопичувальні пенсії, серед яких чи зменшення розміру пенсій, чи суттєве підвищення податків. За її словами, саме тому влада і вибрала введення накопичувальної системи, однак чи зможе заробити в нашій країні – поки що невідомо.

«Один із плюсів накопичувальної системи не лише у збереженні коштів людей, а й в інвестиціях, адже приватні пенсійні фонди не просто заощаджують гроші, а й інвестують, щоб їх примножити. У результаті ці внески потрапляють в економіку держави та працюють на неї», - пояснила Любов Рибалко.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Проте, каже журналістка, у разі проєкту українського уряду гроші принаймні на першому етапі отримуватиме державний фонд, і інвестуватимуть ці кошти в Облігації внутрішньої державної позики. Вона також нагадала про відсутність підтримки такої ідеї з боку МВФ.

«Але при цьому важливо розуміти, що держава не бере на себе ризики пенсійних накопичень. Так, держава може взяти на себе ризики банкрутства якогось приватного пенсійного фонду. А якщо збанкрутує вся система? Тут важливо розуміти, що якщо ні держава, ні громадяни нічого не змінюватимуть, українська пенсійна система продовжуватиме деградувати, а демографічна ситуація ставатиме дедалі гіршою. І, зрештою, все стане настільки погано, що в суспільстві з'явиться політичний запит на зміну цієї системи», - вважає Любов Рибалко.

Як повідомляв Знай.ua, Качура пояснив, чому влада не бажає підвищувати прожитковий мінімум, хоча постійно обіцяє перед виборами це зробити.

Також Знай.ua писав про те, що Рибалко назвала держбюджет України «бюджетом боржника».