Політолог Руслан Бізяєв розповів про переговори, що передували згоді В’ячеслава Молотова на підписання договору про ненапад між СРСР та Німеччиною у 1939 році.

Про це він розповів у програмі «Історичні хроніки».

Руслан Бізяєв розповів, що 18 серпня 1939 року в німецьке посольство в Москві було відправлено чергову секретну телеграму з позначкою, яка вимагає від Шуленбурга негайно домогтися нової зустрічі з Молотовим. За словами політолога, метою телеграми також було нагадати останньому про успішне проходження «першої стадії» переговорів – про радянсько-німецьку торговельну угоду – та необхідність переходу до «другої стадії» переговорів.

«У приймальні фюрера пронизливо дзвенить телефон. Ад'ютант подає трубку Ріббентропу. Доповідає радник Шнурре. Вчора переговори з росіянами про торговий договір закінчилися повною згодою, але росіяни ухилилися від підписання договору, заявивши, що це зроблять сьогодні опівдні. Щойно був дзвінок з радянського посольства про те, що підписання договору відкладається з політичних міркувань у зв'язку з новими інструкціями з Москви», - розповів Руслан Бізяєв.

У цей час, зазначив політолог, граф фон Шуленбург домагався нового прийому у Молотова, але останній повідомив, що їхня позиція залишається незмінною: спочатку торговельна угода, після якої СРСР хотіли спостерігати, який ефект він викличе за кордоном, і лише потім вони планують зайнятися актом про ненапад та протоколи.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення "Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Втім, Руслан Бізяєв зазначив, що, незважаючи на такі заяви, буквально відразу Молотов знову покликав до себе Шуленбурга і повідомив, що Радянський уряд переглянув свої погляди і вважає, що договір про ненапад необхідно укласти якнайшвидше і передав німецькій стороні для вивчення проєкт цього договору, як його розуміє радянська сторона.

«Граф Шуленбург розумів, що подібна зміна поглядів Молотова відбулася через пряме втручання Сталіна, причому це втручання відбулося десь між половиною третього та половиною четвертого 19 серпня», - зазначив Руслан Бізяєв.

За словами політолога, після цього посол склав телеграму до Берліна, в якій повідомив про згоду радянського уряду прийняти в Москві рейхсміністра закордонних справ через тиждень після оголошення про підписання економічної угоди.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів про відносини СРСР і Німеччини у міжвоєнний період.

Крім цього, для Знай.ua Бізяєв розповів про бурхливий розвиток армії Радянського Союзу в 30-х роках ХХ століття, яку називали найсильнішою в Європі.