Економічний експерт Віктор Скаршевський попередив, що новий 2022 рік стане для економіки України ще важчим, аніж попередній, а також поміркував над причинами такої ситуації.

Про це він розповів у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24».

Експерт стверджує, що з моменту проголошення незалежності розвиток української економіки визначають саме зовнішні фактори. «Внутрішня економічна політика не спрямовувала події, а слідувала ними», - додає він.

Як зазначає Віктор Скаршевський, метал, зерно та руда є ключовими товарами, які Україна дає на експорт. Відповідно, пояснює експерт, високі світові ціни на них стимулюють розвиток української економіки, хай і повільніше, аніж світової. «Відповідно і при падінні цін на ці товари українська економіка падала швидше, ніж у середньому у світі», - підкреслює він.

Водночас гість програми зазначає, що в цьому плані великий удар завдає і ріст ціни на газ. «2020 рік був для України вдалим: за загального падіння світової економіки наші експортні товари подорожчали, а газ подешевшав», - розповідає він. Тим не менш, констатує Віктор Скаршевський, вже у другій половині 2021 році вартість вугілля та газу різко зросли, до того ж ця тенденція продовжиться і в новому 2022 році.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За його словами, цьогорічні ціни на енергоносії так само будуть високі, вартість залізної руди на світовому ринку вже знизилася вдвічі, а згідно із прогнозами вона й надалі буде падати. «Крім того, у 2021 році у нас був рекордно високий врожай. Цього року у нас такого врожаю не буде», - розповідає експерт. Зокрема, пояснює Віктор Скаршевський, така ситуація складається через ріст ціни на газ, що призвело до зупинки хімічних підприємств, які займалися виробництвом добрив.

Як повідомляв Знай.ua, Скаршевський розповів, яке зростання ВВП очікує у нинішньому році на українську економіку.

Також Знай.ua писав про те, що Котенкова розповіла про наслідки високих тарифів за опалення для бізнесу.