Політтехнолог Юрій Подорожній назвав критерії та ознаки типології політичних систем, а також вказав на характерні риси різних їхніх типів і детальніше розповів про головні особливості ключових із них.

Про це він розповів у програмі «Антишпора від Подорожнього».

Експерт пояснює, що політичні системи типологізують за певними ознаками і в кожної системи є своє типи, форми та характеристики. «Коли політична система почала набувати структурних рис, марксизм, спираючись на класові пріоритети, вивели типологію з соціально-економічних структур суспільства: рабовласницька, феодальна, буржуазна й соціалістична системи», - розповідає він.

Тим не менш, зазначає Юрій Подорожній, сучаснішою є типологія, яку запропонував Габріель Алмонд наприкінці 50-х років 20 століття. Як він пояснює, вчений використав критерій відповідності домінантного типу політичної культури якості політичної системи і виділив 4 типи, розповівши про специфіку кожного.

Спершу політтехнолог розповідає про континентально-європейський тип, який характеризує фрагментарність політичної культури та співіснування нових культур та традиційних. «Англо-американський тип, який характеризується переважанням в політичній культурі таких цінностей, як свобода особистості, добробут, соціальна безпека, економічний лібералізм, світоглядний індивідуалізм тощо», - зазначає Юрій Подорожній. Як він додає, серед ознак цього типу є механізм стримування та противаг, високий рівень організованості та стабільності, а також чіткий поділ влади.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Доіндустріальний та індустріальний типи систем, каже він, мають змішану політичну культуру, їм властиві вищий рівень насилля, нижчий – інтелекту та раціоналізму у прийнятті рішень та діяльності, доволі нечіткий поділ влади, а в тоталітарному типі і зовсім забороняється політична самодіяльність, держави-партії ж контролюють всі соціальні комунікації.

Водночас експерт підкреслює, що типології – це радше умовність, тому що «чистий» тип політичної системи просто не існує, вони – результат свідомих зусиль людей певного місця та часу. «До того ж політична система суспільства – своєрідне утворення, особливості якого визначаються історичними, економічними, культурними та іншими умовами», - підкреслює Юрій Подорожній.

Як повідомляв Знай.ua, Подорожній назвав основні функції політичної системи.

Також Знай.ua писав про те, що Подорожній назвав основні ризики проведення референдуму про статус Донбасу.