Політолог-міжнародник Максим Ялі розповів про головні причини масових протестів у Казахстані, які переросли у справжні заворушення з усіма складовими.

Про це він розповів у програмі «Контрольний удар з Максимом Ялі».

«Поки в Україні та на пострадянському просторі доїдали залишки олів'є та виходили з новорічного похмілля, у Казахстані розпочалися масові протести, які лише за кілька днів охопили практично всю країну та переросли у масові заворушення. Зі штурмом та захопленням адміністративних будівель, зіткненнями з поліцією, а потім уже й мародерством та грабежами», - розповів Максим Ялі.

Він нагадав, що формальним приводом для мирних протестів стало різке подорожчання ціни на скраплений газ, який використовується як основне паливо для автомобілів. Максим Ялі зазначив, що протести розпочалися вже 2 січня у місті Жанаозен на заході Казахстану. За його словами, там на центральну площу вийшли спочатку сотні, а потім тисячі місцевих жителів, а вже до 4 січня аналогічні демонстрації охопили й інші міста Казахстану.

«Після того, як протести набули масового характеру і перекинулися із західних регіонів країни на великі міста, протестувальники висунули вже політичні вимоги. Ще минулої середи, коли протести в Казахстані перейшли у фазу збройного протистояння, я написав про те, що не бачу в подіях ні «руки Кремля», ні «руки Держдепу», ні тим більше Китаю», - заявив Максим Ялі.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він пояснив, що насправді спочатку протести виникли не внаслідок спецоперації з повалення влади, а в результаті соціально-економічних проблем, що накопичилися за довгі роки.

Як повідомляв Знай.ua, Максим Ялі назвав економічні та політичні фактори, які стримують Путіна від наступу.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Юрій Подоляка зазначив, що Росія чекає відповіді на ті ультиматуми, які були проголошені.