Політтехнолог Руслан Бортник порівняв нинішній стан справ у Казахстані, де останніми днями народ масово виступав проти влади, і в Україні, вказавши при цьому на подібності та на різницю між нашими країнами.

Свою думку він висловив у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

«Будь-яка аналогія явно неповна, а я взагалі не люблю екстраполювати одні приклади на інші. Будь-яке суспільство та держава існує у певний часовий момент, і, наприклад, сьогодні українське суспільство не таке, яким було три або тринадцять років тому. Україну складно порівнювати навіть з Україною, що вже говорити про Казахстан. Політична культура та рушійні сили в Казахстані не ті, що в Україні. Західні компанії є в Казахстані, але головна економічна сила там – Китай, який за десять років інвестував у країну 80 мільярдів доларів. А в політичному та військовому відношенні головна сила для Казахстану – Росія. Але цю країну не можна назвати сателітом Росії. Варто пам'ятати, що Назарбаєв був одним із засновників і ОДКБ, і ЄАЕС, і СНД», - зазначає Руслан Бортник.

Тому, на його думку, Казахстан на пострадянському просторі відіграє більшу роль, ніж Білорусь та Україна.

«Стара казахська еліта була орієнтована на Росію, але нова – вже на Захід. Економіка переважно китайська, але в енергетичному секторі дуже великий вплив західних партнерів. У сфері безпеки та оборони орієнтація на Росію, слід визнати, виправдала себе – інакше зараз у Казахстані був би вже інший лідер», - вважає Руслан Бортник.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він припустив, що сертифікація «Північного потоку-2» може бути вигідною для України.

Також Знай.ua повідомляв, що Бортник спрогнозував можливі зміни у німецько-російських відносинах після зміни влади у Німеччині.