Економічний експерт Віктор Скаршевський поміркував над тим, з яких причин Україні зараз доводиться імпортувати продовольство, якщо вона цілком може його й експортувати.

Про це він розповів у програмі Мирослави Бобровської «А як насправді?».

Як розповідає гість програми, у Європі ключове значення мають великі дотації для сільського господарства. Зокрема, зазначає він, на дотації фермерам виділяється більше 40% бюджету ЄС. «Це якщо розглядати ЄС у цілому, а в окремих країнах є свої бюджетні фонди для сільського господарства», - додає Віктор Скаршевський. Окрім того, зауважує експерт, Україна програє Росії за цінами на енергоносії.

Також він вказує на те, що в України відсутня чітка економічна політика та розуміння поняття продовольчої безпеки, що насправді є головним для країни.

За словами Віктора Скаршевського, щойно продовольство виросло в ціні на світовому ринку, його відразу вирішили вивозити. «А тепер, щоби в Україні спекти якісний хліб, потрібно імпортувати зерно. При цьому газ подорожчав удесятеро, електроенергія – вдвічі, тож внутрішні виробники продовольчих товарів стали неконкурентоспроможними у порівнянні з Європою», - пояснює він. До того ж, додає гість програми, продовольство імпортують з Європи вже давно.

Популярні новини зараз
Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Скаршевський розповів, від чого залежить стан української економіки у 2022 році.

Також Знай.ua писав про те, що Скаршевський розповів, яке зростання ВВП очікує у нинішньому році на українську економіку.