Слова експерта пролунали у його відеоблозі в YouTube.

«Україна робила все, щоб уникнути наслідків казахстанської кризи – але вони все одно будуть. Казахстан – один з ключових ринків збуту української сільськогосподарської продукції, а також значної частини продукції машинобудівної. У 2020 році обсяг нашого експорту до цієї країни перевищив 300 мільярдів доларів. Для України дуже важливо зберегти цей ринок, але ще важливіше зберегти можливість отримувати з Казахстану газ та особливо вугілля. Щодо вугілля вже є контракти, але вони поки що не реалізуються через логістичні причини. Проте є надія, що ми, як за минулих часів, зможемо купувати казахстанське вугілля», - каже Руслан Бортник.

Тому, вважає він, Україні слід поводитися обережно і не псувати стосунки з Казахстаном, хоч би хто там стояв при владі.

«Практично вся казахстанська економіка створена за участю західних компаній. Цей фактор також впливає на позицію України, яка теж не хоче, щоб її вигнали з цього ринку. І все ж я думаю, що тепер українські економічні інтереси в Казахстані страждатимуть більшою мірою, оскільки ця країна віддалятиметься від Заходу – хоч і не факт, що наближатися до Росії», - зазначає Руслан Бортник.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він прокоментував можливі напрямки зовнішньої політики України.

Також Знай.ua повідомляв, що Бортник порівняв стан справ в Україні та Казахстані.