Політтехнолог Руслан Бортник поміркував над тим, який зовнішньополітичний курс найкраще обрати Україні, щоб зберегти свою суверенність.

Про це він розповів у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

За словами політтехнолога, українцям потрібно знайти консенсус, із яким погодиться більшість населення, натомість його немає. Найгіршим же варіантом розвитку подій Руслан Бортник називає розділ держави, що вже відбулося із Боснією та Герцеговиною. «Але на Балканах цей крок виявився єдиною альтернативою відкритій війні», - пояснює він.

У ситуації України, міркує експерт, багато чого визначають зовнішні гравці, зокрема чи збираються вони зберігати її державність. «Я вважаю, що зберегти нашу державу допоміг би її позаблоковий статус», - каже він і додає, що це найкращий вихід із ситуації.

З іншого боку, зазначає Руслан Бортник, ще кращим варіантом було б стати нейтральною державою, але це важче, оскільки такий статус повинні визнати всі, а для позаблоковості держави необхідна наявність компетентних національних еліт.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Загалом же, міркує політтехнолог, можуть бути ще інші варіанти щодо статусу країни. «Адже відомі такі приклади, коли держава територіально начебто існує, але державності немає. Існує і варіант десуверенізації, коли все тримається на якихось домовленостях», - розповідає Руслан Бортник.

Як повідомляв Знай.ua, Бортник порівняв нинішній стан справ у Казахстані і в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що Бортник припустив, якими будуть німецько-російські відносини після обрання нового канцлера Олафа Шольца.