Про це вона розповіла на каналі «Акценти».

«У МОЗ попереджають про аферу. Невідомий користувач пропонує за 15 тисяч доларів дані з «Дії». Як ви пам'ятаєте, нещодавно хакери зламали кілька державних сайтів. Що це було? Тестування нового виду атаки, крадіжка даних чи попередження? У будь-якому разі атака була дуже несподіваною для всіх», - каже Любов Рибалко.

Вона нагадала, що хакери здійснили масову атаку на українські урядові сайти, серед яких і сайт програми «Дія», після чого на деяких ресурсах з'явилися антиукраїнські повідомлення трьома мовами. Журналістка уточнила, що зламали сайти Кабінету міністрів України, ДСНС, Міністерства освіти і науки, Міністерства енергетики, Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Хочу нагадати про пропаганду та дезінформацію. Це також дуже небезпечна тема. Маючи наші з вами дані, запустити дезінформацію, пропаганду або зробити диверсію просто. Цифровий додаток «Дія» є небезпечним насамперед тим, що не гарантує збереження конфіденційності особистих даних», - розповіла Любов Рибалко.

За її словами, розробники операційних систем смартфона можуть мати прихований доступ до інформації. Журналістка зазначила, що жодна розвинена країна у світі не запровадила схожу програму, а команда розробників «Дії» і наш уряд навіть не задумалася, чому.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Вже, звичайно, ні для кого не дивно, що з кожним роком ми втрачаємо все більше особистої інформації, пускаючи у своє життя зовсім чужих невідомих нам «гостей», частіше це відбувається добровільно, але іноді ми просто погоджуємось із реаліями нинішніх запитів держави», - вважає Любов Рибалко.

Вона пояснила, що всі ми розплачуємось картками, тим самим інформуючи державу про свої доходи, перетинаємо кордон та автоматично потрапляємо до міжнародних баз. На думку журналістки, те, як стрімко наше життя перестає бути лише нашою справою, наводить багатьох людей на думку, що держава хоче знати про нас усе і контролювати кожен крок. Любов Рибалко додала, що хоч нас і переконують, що крадіжки даних не сталося і атака пройшла без втрат, але кожен розуміє, що це не на добро.

«Правди нам не скажуть, це зрозуміло, заяву Мінцифри було зроблено, щоб заспокоїти людей, навіщо нас зламали і хто хотів отримати і які дані ми дізнаємося вже найближчими місяцями. Але погодьтеся, навряд чи ця атака була випадковістю і де ймовірність, що вона не повториться? Або ми навіть не дізнаємося про те, що відбулася ще одна», - каже Любов Рибалко.

Як повідомляв Знай.ua, раніше Завальнюк заявила, що додаток «Дія» може нашкодити своїм користувачам.

Також Знай.ua повідомляв, що Соболєв розповів про перші результати від запровадження системи онлайн-аукціонів.