Поява додаткових десятків тисяч тонн медичних відходів за останні два роки становить серйозну небезпеку для довкілля.

Про це написавна своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, з березня 2020 по листопад 2021 в рамках ініціативи ООН для задоволення невідкладних потреб країн світу було закуплено та відправлено понад 87 тисяч тонн засобів індивідуального захисту, більшість з яких вже перетворилася на відходи.

"Ця цифра дає лише приблизне уявлення про масштаби проблеми. Адже дані про закупівлю ВООЗ приводить лише як приклад, не враховуючи ні продукцію для боротьби з COVID-19, закуплену в рамках інших ініціатив, ні відходи, що утворюються у населення. В першу чергу мова про захисні маски, виготовлені з пластику", - сказав Яловий.

Він додав, що минулого року за даними WWF у світі щодня використовували 7 мільярдів одноразових масок, у країнах ЄС – близько 900 мільйонів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Як розповів Костянтин Яловий, експорт медичних масок та респіраторів з Китаю у 2020 році досяг майже 54 мільярдів доларів – на 49 мільярдів більше, ніж у 2019 році. Виробництво одноразових масок у КНР вже на початку 2020 року зросло в 12 разів у порівнянні з періодом до пандемії – до 116 мільйонів на день.

"В Україні немає об'єктивної статистики щодо утилізації медичних відходів. Але очевидно, що більша їх частина потрапляє на сміттєві полігони разом з побутовими відходами, де розкладаючись, забруднює ґрунт і воду. Вирішити це питання можна лише на державному та міжнародному рівнях – переходити на багаторазові засоби захисту, використовувати біорозкладні матеріали для одноразових, інвестувати у спеціальне обладнання для медичних закладів, запроваджувати механізми централізованої обробки відходів тощо. Головне – не зволікати з цим", - наголосив Костянтин Яловий.