Слова експерта пролунали у його відеоблозі на сервісі YouTube.

«Слід зазначити динаміку позицій Китаю в українському питанні. У 2014-2015 роках ця країна дотримувалася нейтралітету. Вона не підтримувала ні Росію, ні Захід, хоча її нейтралітет кілька разів зіграв на руку Росії. Але останніми роками Китай все частіше починає займати чітку проросійську позицію. Можливо, це наслідок поглиблення його зв'язків із Росією, але йдеться не про економічні зв'язки – Росія посідає лише 11 місце серед торговельних партнерів Китаю. При цьому Китай є головним торговельним партнером України, тому він може мати свою позицію в цьому питанні. Наш з ним товарообіг перевищує 15 мільярдів доларів», - каже Руслан Бортник.

Він пояснює, що загальний обсяг торгівлі України з Євросоюзом перевищує цю цифру, але будь-яка європейська країна окремо в економічному плані означає для України менше, ніж Китай.

«Китай довго намагався триматися поза політикою, але це йому не вдалося. Адже з боку США та НАТО він бачить дії проти своїх інтересів, насамперед проти своєї морської торгівлі, а це вже економіка», - зазначає Руслан Бортник.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він заявив про повернення Великобританії до світової політики.

Також Знай.ua повідомляв, що Бортник прокоментував зміну рейтингів Зеленського та Порошенка.