Про це він розповів у своїй програмі «Антишпора від Подорожнього».

Юрій Подорожній зазначив, що на сьогодні в науковій літературі існує понад 300 визначень влади. За його словами, існування багатьох концепцій влади є свідченням творчих пошуків і водночас недостатньої вивченості проблеми. Однією з таких, розповів політтехнолог, є нормативно-формалістична концепція.

«Згідно з нею джерелом і змістом влади є система норм передусім правових. Інколи цю концепцію називають легітимістською. Вона виходить з того, що закон виступає і як правовий, і як моральний чинник, який має юридичну силу. Глибокі історичні корені цієї обставини породили легітимізм як політичну концепцію, головна ідея якої полягає в абсолютизації правових норм влади», - каже Юрій Подорожній.

За його словами, як політична доктрина вчення постало в IX – III ст. до н. е. за існування абсолютної монархії. Тоді, пояснив експерт, державна влада реалізовувала абсолютну владу правителя, діяла деспотично, а в управлінні була вкрай бюрократизованою. Юрій Подорожній зазначив, що нині в демократичних державах легітимізм базується на звеличенні закону – основної регулюючої норми. Політтехнолог додав, що ще однією поширеною концепцією політичної влади є органістична.

«Її змістом є різні версії функціоналізму, структуралізму й солідаризму, що визначають загальносуспільні функції влади, які применшують або ігнорують її класовий характер. Наприклад, за структурно-функціоналістською теорією влада — це особливий вид відносин між управляючими і підлеглими», - розповів Юрій Подорожній.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Він додав, що у річищі органістичної концепції влади перебуває й елітна теорія влади, виникнення якої обґрунтовується існуванням у суспільстві еліти, покликаної управляти масами людей неелітного стану, усіма соціальними процесами в суспільстві. Політтехнолог зазначив, що ця концепція стверджує винятковість носіїв влади, вважаючи еліту суто політичним явищем, незалежно від сфери впливу.

«Однак історичний прогрес вона розглядає як сукупність циклів зміни пануючих еліт. Ця концепція вважає ідею народного суверенітету утопічним міфом, стверджує, що соціальна нерівність – основа життя. Стрижнем теорії еліт є абсолютизація відносин владарювання одних і підкорення інших. Влада виникає як іманентна властивість постійно існуючої в суспільстві еліти», - пояснив Юрій Подорожній.

Як повідомляв Знай.ua, Подорожній розповів, які основні завдання соціальної політики держави.

Також Знай.ua писав про те, що Подорожній розповів про цілі економічної політики.