Про це він розповів у програмі Вадима Трюхана «Дипломатична кухня».

За словами колишнього посла, в України склалися доволі нестійкі відносини з Китаєм, вони мають рвану динаміку. «То ми маємо активну співпрацю, то затишшя на п'ять-десять років», - підкреслює він.

Зокрема, зазначає Ігор Литвин, все залежить від керівників. Тому що, пояснює він, Ющенко під час свого президентства і не їздив у Китай, і не зустрічався з його керівництвом, Порошенко теж не наносив таких візитів, але двічі бачився із китайським лідером, щоправда, по пів години. «Якщо ж ти з кимось щось вирішуєш, а потім припиняєш контакти, то важко розраховувати на його лояльність», - стверджує гість програми.

Тому, переконаний експосол, Україна повинна діяти відповідно, якщо хоче підтримувати із Китаєм якісь відносини. Загалом же, міркує він, потрібно відповісти на одне питання: «Хто для кого важливіший?». На думку Ігоря Литвина, Україна Китаю не так важлива, як Китай – Україні.

Аби не бути голослівним, він пропонує подивитися на торговельно-економічні показники. «Наш товарообіг з Китаєм становить 18 мільярдів доларів», - повідомляє експосол і додає, що загалом обіг китайської зовнішньої торгівлі становить шість з половиною трильйонів. Тобто, констатує він, Китай торгує з Україною на набагато менші суми, аніж з РФ, ЄС і навіть США.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Литвин прокоментував перспективи союзу між Китаєм та Росією.

Також Знай.ua писав про те, що Бортник пояснив, яку позицію у міжнародній ситуації навколо України займає Китай.