Про це вона розповіла у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua.

«З 1 березня буде індексація пенсій. Але буде чимала кількість пенсіонерів, які не підпадають під індексацію. Якщо точніше, то близько 4,9 млн пенсіонерів залишаться без індексації. Влада звичайно обіцяла збільшити список тих пенсіонерів, які потрапляють під індексацію, не рахуючи пенсіонерів, які вийшли на пенсію після 2019 року, оскільки за правилами ще не минуло два роки, так би мовити, пенсії не застаріли, щоб їх перераховувати», - розповіла Катерина Котенкова.

Журналістка розповіла, що не підпадають під індексацію ті, хто має значні надбавки за стаж понад норму, чорнобильці та інші пільгові категорії. Також, за її словами, пенсії не проіндексують тим, хто мав маленьку зарплату або невеликий стаж, або вийшов на пенсію після 2019-го.

«Як взагалі відбувається цей процес індексації? Розрахунковий розмір пенсії у березні підвищать на 14%. Потім отриману суму зрівняють з фактичною пенсією. Якщо вона виявиться меншою, підвищення не буде, а якщо більше, то платитимуть перераховану суму», - розповіла Катерина Котенкова.

Вона зазначила, що розрахунковий та фактичний розмір пенсії – дві різні цифри: у пенсіонера можуть бути доплати за повний стаж за умови досягнення 65-річного віку, тоді пенсія не може бути нижчою за 40% мінімалки. Крім того, додала Катерина Котенкова, є доплати для пенсіонерів віком від 80 років за надстаж, за особливі заслуги.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Попенко розповів, на скільки зросте тариф на газ.

Також Знай.ua писав про те, що Панченко розповіла, у яких випадках українців можуть позбавити пенсії.