Про це він розповів у програмі Валерія Савчука «Різні люди».

За словами гостя програми, ініціативи для роботи з білорусами за участі поляків, литовців і балтійців були на поверхні.

«В історії навіть сучасної Білорусі навіть лукашенківського періоду були етапи, які дозволяли, якщо не під руки взяти Лукашенка, то хоча би на налигачі привести його до потрібного берега. Тому що ситуація складалась так, що в нього іншого варіанту не було», - зазначає Роман Безсмертний.

На думку дипломата, з українських президентів найбільше з Білоруссю намагався зблизитися Віктор Ющенко, тоді під це була підведена сильна економічна, енергетична, вуглеводнева база, можна згадати експорт електроенергії через Білорусь, плани з добудови нафтопроводів, залучення Польщі.

«Це були роки, коли завдяки ініціативам Віктора Андрійовича Ющенка в процес ввійшли і литовці, і поляки, і почався дуже активний бізнес, при чому бізнес, куди були залучені європейці, українці і білоруси. Зрозуміло, коли це помітили в Москві, по цьому було нанесено колосальний удар», - розповідає Роман Безсмертний.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Зокрема, дипломат згадує виборчу кампанію 2010 року, коли здавалося, що жодних стосунків між Лукашенком і путіним вже не буле, але водночас президент Білорусі потрапив у повну залежність. А білорусько-українські відносини, констатує він, обвалилися із приходом Януковича, далі й товарооборот із Білоруссю впав з 8 до 3 мільярдів.

«Очевидно для мене, що це була воля Москви, починаючи з 2010 року, коли фактично винятково завдяки Москві Лукашенко в черговий раз посів трон, у нього маневру вже не було абсолютно ніякого. Тобто фактично в 2010 році стає зрозумілим, що весь ресурс майновий і бізнесовий, фінансовий і банківський Білорусі знаходиться в руках Кремля», - міркує Роман Безсмертний.

Як повідомляв Знай.ua, Монін пояснив, у якому разі Україна може отримати репарації від росії.

Також Знай.ua писав про те, що Доній розповів, чому важливо зберігати свій рівень культури в часи війни.