Про це повідомляє онлайн-видання «Утро Февраля».

За словами психолога, саме після війни за умов мирного життя військові особливо відчувають травматизацію.

«Як ми бачили, люди досить швидко розлучаються з гуманістичними цінностями мирного життя, а ось зворотний процес дуже складний і довгий, солдати починають усвідомлювати те, що з ними сталося і що вони самі робили, які злочини чинили. Їм потрібно знову знайти ті цінності, які вони поховали на війні, самому це зробити практично неможливо, - пояснює Ерік де Суар.

Тому, каже він, у військових можуть з'явитися різні залежності, наприклад, пристрасть до алкоголю чи наркотиків, а також домашнє насильство чи суїцидальні нахили. Головні проблеми, зазначає спеціаліст, виявляються зазвичай через 3-4 місяці після повернення. До того ж, додає професор, психологічні наслідки має кожен – і агресор, і захисник.

«ПТСР буде у всіх, хто пройшов через насильство: завдав насильства, сам був жертвою чи свідком насильства, відчував загрозу загибелі. Навіть якщо ви брали участь у праведній війні, ПТСР не уникнути», – наголошує Ерік де Суар.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Також він торкається теми бойового духу під час війни, адже в українців та росіян він зовсім на різному рівні. На думку фахівця, Україна не програла війну, бо у її військових інша мотивація, водночас російські військові, як повідомляє преса, відмовляються брати участь у цій війні, відмовляються їхати на фронт, а настрій – на межі бунту.

Як повідомляв Знай.ua, Безсмертний розповів, хто з українських президентів більше розвивав стосунки з Білоруссю.

Також Знай.ua писав, що Мусієнко пояснив, чому є затримки з постачанням зброї Україні.